Star Wars-filmer

Få är nog de som aldrig hört talas om Star Wars och filmerna som tagit världen med storm. De första sex filmerna regisserades av George Lucas medan de senare fyra filmerna som handlar om Star Wars-karaktärerna är regisserade av andra personer. De sex första filmerna är de som ses som den klassiska Star Wars-serien, men då Star Wars fortsatt vara populärt har det gjorts fler filmer i serien de senaste åren. Dels har det kommit två filmer av en trilogi som är fortsättning på de sex första filmerna. Utöver dessa har det också kommit två filmer som är spin-offs till episodfilmerna.

De sex första filmerna

Filmserien Star Wars har en smått förvirrande ordning då den första filmen är episod IV (fyra), som sedan följs av episod fem och sex. Dessa tre filmerna kom ut 1977, 1980 och 1983 och var inledningen till den stora succé som Star Wars har blivit. Filmerna handlar om Luke Skywalker och Darth Vader samt om hur Jedis återkommer efter att ha försvunnit. 1999 kom sedan episod ett som utspelar sig innan händelserna i de tre första filmerna, och därför kallas episod 1. På den följde sedan episod två och tre. Dessa handlar om Anakin Skywalker och hur jediorden faller. Star Wars-filmerna är väldigt populära världen över.

De nyare filmerna

2015 kom den första filmen i en ny Star Wars-trilogi som utspelar sig 30 år efter episod VI. The Force Awakens hette episod 7 och några av de gamla skådespelarna agerade även i denna filmen. Den andra filmen i trilogin kom ut 2017 och den sista filmen kommer ut år 2019. Förutom denna trilogin har det också kommit två stycken spinoff-filmer; Rogue One A Star Wars Story och Solo A Star Wars Story. Rogue One utspelar sig någon gång efter episod III och Solo handlar om Han Solos äventyr utanför episodfilmerna. Alla filmer i Star Wars-serien har blivit stora succéer.